MENU

“De unge mødre” anno 1942

"De unge mødre" anno 1942...

Lilli Gregersen er opvokset i et indremissionsk, varmt og kærligt hjem. Hendes forældre blev ikke vrede, men kede af det, da hun som 19-årig i marts 1942 måtte hjem og fortælle dem, at hun var blevet gravid med den 17-årige karl, Niels, som hun tjente sammen med på en gård.

-Havde han endda været noget ældre, så I kunne blive gift, sagde hendes far.
-Det skal I ikke ønske jer, for jeg vil ikke giftes, bare fordi jeg skal have et barn. Jeg vil have barnet, og så ser jeg, om han vil have mig alligevel, meddelte Lilli.
-Det var meget modigt sagt, svarede hendes far.Mødre- og spædbørnehjemmet Bethesda
I 1942 kunne en ung, ugift pige ikke være alene med et barn, så Lilli blev den 1. september sendt på Mødre- og spædbørnehjemmet Bethesda i Århus, hvor hun skulle bo og arbejde, indtil barnet var fyldt ét år. Derefter blev der taget stilling til, om moderen kunne tage barnet med sig - hvis hun for eksempel skulle giftes med barnets fader - eller om barnet skulle bortadopteres.
Mange unge piger måtte efterlade deres lille barn på Bethesda, fordi de ikke kunne have det med på deres arbejdsplads. En del af de små blev senere bortadopteret. Mødrene så ikke andre muligheder.
Den 25. december 1942 blev Lilli mor til en lille dreng. Fødslen gik godt.
-Jeg var simpelthen så glad, så det sang, "Det kimer nu til julefest", inden i mig, husker Lilli tydeligt.

Har du lyst til at vide, hvordan det senere gik Lilli og hendes lille søn? Så kan du læse et uddrag af hendes livshistorie lige hér.

 

P.S.: Jeg skrev Lillis livshistorie, da hun var en aktiv og livsglad dame på 85 år. Nu er hun 89 år og still going strong.

Handelsbetingelser | Cookie- og privatlivspolitik