MENU

Godt du nÅede det, mormor

Gennem seks år har Rigmor Madvig Sørensen i Varde arbejdet på at skrive sin livshistorie.

"Den må godt nok være lang, når det har taget seks år", tænker du måske.

Det var den også, da Rigmor i efteråret 2013 kontaktede mig, fordi hun havde mistet overblikket over alt det, hun havde skrevet. Hun kunne simpelthen ikke finde ud af rækkefølgen, eller hvordan hun skulle inddele det hele i afsnit og kapitler. Det forstod jeg godt, da jeg så hendes omfangsrige materiale, for Rigmor havde været grundig.

Hun havde nemlig ikke "kun" skrevet sin egen livshistorie. Hun har også beskrevet sin mors og fars liv gennem egne erindringer, deres breve, deres skoleopgaver og notater - og desuden har hun skrevet om sine bedsteforældres og oldeforældres historie. Så det var klart, at det var et omfattende værk.

Jeg gennemgik det hele, lavede forslag til en struktur med kapitler, kom med forslag til ændringer samt lavede en lang liste med uddybende spørgsmål til teksten. Så fik Rigmor det hele retur, så hun kunne rette igennem. Det tog lang tid. For Rigmor er grundig. Herefter sendte Rigmor det rettede manuskript tilbage til mig på forlaget.

På et tidspunkt overtog min dygtige redaktør, Kamilla, opgaven, og sammen med Rigmor fik hun livshistorien helt i mål. Undervejs i arbejdet fik Rigmor mange kommentarer fra sine to døtre og sine børnebørn, som nok syntes, at mormor talte lige rigeligt om at få sin livshistorie trykt som en bog...

"Mor, hvis du ikke når det, så skal vi nok give dig en bog med i kisten", sagde en af døtrene galgenhumoristisk, når 77-årige Rigmor igen bekymrede sig om, hvor langsomt det gik med at blive færdig, og om hun nu nåede det.

Sidst i marts var Rigmor og hendes mand John til trykstart på trykkeriet.

"Det var så stort og rørende for mig, at jeg kneb en tåre, da jeg så "mit barn" blive trykt i de store maskiner", sagde Rigmor.

Søndag den 12. april 2015 havde hun inviteret til bogudgivelse med sønderjysk kaffebord, hvor hun selv havde bagt alle kagerne. Vi to redaktører var inviteret med. Festen foregik i den ombyggede stald i hendes fødehjem i Kærbølling ved Rejsby, og Rigmor holdt en rørende tale om, hvor hård, spændende og givende en proces, det havde været at arbejde med bogen.

"Det var da godt, du nåede det, inden du døde, mormor", havde et af hendes børnebørn spontant sagt, den dag Rigmor modtog bøgerne fra trykkeriet.

"Og det havde han sådan set ret i. Jeg er så stolt og glad og lettet over, at min bog er blevet så flot. Jeg kan kun råde andre til at få professionel hjælp, hvis de kører fast. Uden Jette og Kamilla var jeg aldrig blevet færdig", sagde Rigmor, der nu kan kalde sig forfatter.

Du kan læse mere om Rigmors bog lige hér.

Og du finder et uddrag fra bogen på min hjemmeside under "Udgivelser".

Handelsbetingelser | Cookie- og privatlivspolitik