MENU

Hennings persille

Hennings persille - den rene luksus
På min travetur med hunden passerer jeg Hennings lille ejendom. Henning står i ladeporten og råber:
-Dav. Hvordan står din persille?
-Tjoh, den er fra sidste år, så den er gået i stok, svarer jeg.
-Bryder du dig om at få en pose til fryseren? Jeg har så meget, at jeg ikke kan få det brugt, spørger Henning.Det er jo pænt af ham, men jeg tøver med at svare ja. For Henning lever spartansk i sit fødehjem, der af de fleste vil blive betegnet som "uegnet til menneskebolig". Der er hul i taget, vandpumpe i udhuset, ingen isolering og kun en kakkelovn til opvarmning.
Men Henning beklager sig aldrig, tværtimod.
-Jeg er glad for, at jeg kan klare mig selv, siger han tit.

Han køber selv ind og laver mad, og jeg tænker, at Henning har mere brug for persillen, end jeg har.
Men Henning insisterer, og kruspersillen står høj og mørkegrøn i frodige rækker, så jeg siger jatak.
-Jeg putter altid en stor dusk frisk persille ned i gryden, når jeg steger rådyr. Det er vitaminer og luksus, fastslår Henning.
Og det har han jo ret i. Det er faktisk luksus.

For Harald Thuesens mor Magna var det i 1930'erne vild luksus, når hun kunne bede Harald købe et nybagt sigtebrød med hjem fra bageren sammen med en pakke fedt med grever i fra slagteren:
-Så vil vi have et stykke fedtesigtebrød, når du kommer hjem fra skole, sagde hun.
Det var en hel, stor ekstra ting at få, for det var der ikke råd til normalt i Haralds hjem.

Hennings livshistorie har jeg ikke skrevet (endnu), men du kan læse et uddrag af Haralds livshistorie lige hér.

Hvad er luksus for dig? Det er nok næppe hverken persille eller fedtemadder, vel?
Ved du, hvad der var luksus for dine forældre eller bedsteforældre?
Har du lyst til at vide det, så spørg dem. De vil helt sikkert gerne fortælle - både om det og andre ting, der betød noget.

 

P.S.: Hennings persille smager fantastisk... 

Handelsbetingelser | Cookie- og privatlivspolitik