MENU

I udvandrernes slidsomme fodspor…

Fra omkring år 1850 og frem til 1920 udvandrede flere end 300.000 danskere til Amerika. Det var mere end 10% af den daværende danske befolkning.
I Sønderjylland udvandrede for eksempel mere end 50.000 dansksindede sønderjyder efter krigen i 1864 for at undgå tysk militærtjeneste.
Fra andre egne i Danmark udvandrede mænd og kvinder, fordi de i det nye land så muligheder for at skabe sig en bedre tilværelse, end de usle kår de havde i Danmark.

Derfor har de fleste af os fjerne slægtninge i USA.
Det har jeg også, og derfor slugte jeg fornylig Ole Sønnichsens bog "Rejsen til Amerika", for at lære mere om de vilkår, der fik min oldemors søster til at emigrere til North Dakota som ganske ung.
Måske er medlemmer af din familie nævnt i bogen, som du kan læse mere om hér.

I "gamle dage" var det fattigdom og håbet om en "ny start", der fik folk til at forlade fædrelandet.
I dag er det ikke fattigdom, men nok snarere ræset, den evige stræben efter flere penge og flere materielle ting, kort sagt meningsløsheden i tilværelsen, der får moderne familier til at "udvandre" og begynde helt forfra.
Den vinkel - og længslen efter en "ny start" - fortæller Andrea Hejlskov om i den nye bog "Og den store flugt", som er en selvbiografisk beretning om, hvordan hun med mand og fire børn afviklede alt i Danmark og bosatte sig i en primitiv bjælkehytte dybt inde i de svenske skove for "at finde tilbage til sig selv".

Ingen fast job, ingen indtægt, ingen skole og institution, ingen el, ingen naboer og kolleger, intet rindende vand og intet internet. Kun hendes egen familie.
Hvordan lyder det i dine ører?
Dén bog om moderne udvandring slugte jeg også fornylig - og jeg kan afsløre, at også denne form for udvandring er vældig slidsom.

Du kan læse mere om den hér - og du kan købe bogen i min webshop hér.

Ved du, om du har familie i USA?
Det kan være temmelig indviklet at finde ud af, hvordan familiehistorien hænger sammen, hør bare min kringlede forklaring hér:
Min oldemor Maren (f. 1864) var ud af en børneflok på ni. Hun havde blandt andet to søstre, Mariane (f. 1875) og Sidsel Marie (f. 1874).

Sidsel Marie udvandrede til North Dakota omkring 1890, blev gift i 1898 med en norsk farmer og fik tre sønner. Heraf døde de to som små. Senere flyttede familien til Minnesota.
I mellemtiden fik hendes søster Mariane i Danmark to børn uden for ægteskab med en gift mand, nemlig Hansine og Sigfred.
Omkring å 1912 er Sidsel Marie på besøg i Danmark. Det gør hende ondt, at hendes søster er nødt til at sende sine små børn på 9 og 11 år ud at tjene, og samtidig ønsker hun sig en datter.

Så hun tager den 9-årige Hansine med til North Dakota, hvor hun kan gå i skole og tage en uddannelse til lærerinde.
Mariane ser til sin store sorg aldrig sin datter Hansine igen, men må nøjes med breve.
Hansine gifter sig med en farmer, men parret får ingen børn.
To år efter at Sidsel Marie har taget Hansine til sig, får hun selv en datter, Sophie, der senere bliver gift med præsten Luthard og får tre børn, blandt andet datteren Marie.

I 2008 var netop Marie på besøg i Danmark sammen med sin mand Terry, og jeg har siden holdt forbindelsen ved lige med familien i Minnesota pr. brev og mail.
Så jeg er så småt ved at finde ud af mere om mine forfædres motiver for at udvandre. Måske kan min beretning inspirere dig?
Hvis du mangler det sidste spark for at komme i gang med at skrive livshistorie, så afholder jeg snart igen min Skriv-Et-Liv-Workshop.
Den er udviklet specielt til dig, der vil skrive livshistorie, hvad enten det er din egen eller fx din mors.

Der er kun plads til seks deltagere - så vent ikke for længe med at beslutte dig.

Læs mere om workshopppen lige hér.

 

 

Handelsbetingelser | Cookie- og privatlivspolitik