MENU

Kærligheden faldt ned med bombeflyet

Jeg møder tit mennesker, hvis historie jeg bliver dybt grebet af.
En af dem er britiske Jessie Bowler, 90 år.
Jeg mødte Jessie i forbindelse med en opgave i maj 2011. Jeg skulle skrive en lang og grundig artikel til Magasinet Lemvig i forbindelse med en international mindehøjtidelighed hér i Stadil, hvor et engelsk bombefly i 1943 blev skudt ned af tyskerne.

Ombord var Jessies første mand, Ernest. Samtlige otte besætningsmedlemmer omkom og befinder sig stadig i vraget, der borede sig dybt ned i den bløde rørsump.
Meldt savnet
Jessie havde kun været gift med sin Ernie i ni måneder, da hans fly blev meldt savnet.
RAF anede ikke, hvad der var blevet af flyet, så Jessie håbede hver dag på at høre nyt om Ernest. Så længe han ikke var erklæret død, var der jo stadig håb.

-Uvisheden om Ernies skæbne var det værste, husker Jessie.
I løbet af 1946 formoder det britiske forsvar, at Ernest må være død, og Jessie får tilkendt en lille pension.

Endelig vished
Først i 1947, fire år efter, blev der fundet en vragdel på nedstyrtningsstedet i Stadil med et nummer, der identificerede Lancaster bombeflyet - og Jessie fik endelig vished.
Samtidig fik hun brevkontakt med familien Halkjær, der fra deres gård havde set den brændende Lancaster styrte ned.
Kun tre måneder før hun fik beskeden, havde hun giftet sig med Donald Bowler.
-Jeg var i tvivl, om jeg var illoyal, fordi jeg giftede mig igen, husker Jessie.

Besøg efter 65 år
Det var Jessies mening at besøge Ernests grav, men først i 2008, 65 år efter nedskydningen, så hun for første gang nedstyrtningsstedet, som jo også er de otte britiske og australske besætningsmedlemmers sidste hvilested.
Samtidig mødte hun familien Halkjær, der som det mest naturlige siden 1943 har passet graven - og som Jessie kalder "min danske familie".
I 1950 samlede man i øvrigt penge ind i sognet og fik rejst en mindesten i stedet for det trækors, som markerede stedet.
Ud over besøget i 2008 har Jessie været i Stadil i både 2010 og 2011 i anledning af mindehøjtideligheder på nedstyrtningsstedet.

Propellen vender hjem
Den 4. september i år deltager hun igen i en højtidelighed sammen med officerer fra både det australske og det britiske luftvåben samt pårørende til de otte dræbte besætningsmedlemmer.
Anledningen er, at propellen fra Lancasteren "vender hjem". Den blev i 1943 bjerget fra rørsumpen af præstens søn, Helge, som havde den hængende som et trofæ på sit drengeværelse.
Senere forærede præsten den til købmandens søn, Anders. Nu, 70 år efter, bliver den sat op på det fredede og indhegnede nedstyrtningssted på den forblæste mark i Vestjylland.
Jessie har fået fornyet sit pas. Hun glæder sig til igen at besøge "sin danske familie", som i så mange år har værnet om Ernests grav. Og jeg glæder mig til at møde hende igen.

Jeg kaldte min artikel i 2011 for "Kærligheden styrtede ned med bombeflyet" - og hvis du vil møde Jessie, kan du læse den lige hér.

Jessie er ikke bitter over, at hun kun fik ni måneders ægteskab med Ernie. Hun er taknemmelig over de glæder, hun har fået lov at få i livet.
Og så er hun glad for "sin danske familie", som hun jo aldrig ville have mødt, hvis ikke Ernests flyt var blevet skudt ned over Stadil.
Jeg glæder mig til at møde Jessie igen den 4. september og genopleve hendes ligefremhed, hendes britiske humor, hjertevarme og taknemmelige væsen.

Jessie stiftede først som 85-årig bekendtskab med internet og computer. Som det allerførste oprettede hun en blog, hvor hun skriver om sit daglige liv, sine tanker og oplevelser.
Det gør hun med grundighed, varme og humor, så læsningen er en fornøjelse.
Det er jo også en måde inddirekte at skrive sin livshistorie på, ikke?
Du finder Jessies blog 1923bowlerhats lige hér.

Hvis du ligesom Jessie også gerne vil skrive om dit liv, så er min Skriv-Et-Liv-Workshop for højst 6 deltagere måske noget for dig?
Jeg hjælper dig ikke med at oprette en blog, men du bliver i stand til at disponere din tid, skabe overblik samt struktur på din livshistorie - uanset om du vil skrive på en blog eller på en bog.

Du går hjem fra workshoppen med din helt personlige køreplan for dit skriveprojekt - så du er sikker på at nå i mål.

Læs mere om workshoppen lige hér.

 

Handelsbetingelser | Cookie- og privatlivspolitik