MENU

Livshistorier fra et plejehjem

Alle har en unik historie at fortælle, selv om de måske ikke selv tror det. Og selv om deres pårørende måske heller ikke tror det...
Selv gamle, demente mænd og kvinder på plejehjem kan fortælle spændende historier eller brudstykker og erindringsglimt fra deres liv. Det handler bare om at "få dem lukket op".
Den kunst mestrer Rita Holm. Hun arbejdede i fem år på Plejehjemmet Frydenlund i Søllerød.

Hun var ikke ansat til at pleje beboerne, hendes job var at skabe livsglæde blandt dem.
Hun talte med dem, spurgte til deres liv, skænkede saftevand, spillede kort, sang og læste højt.
Hun spurgte for eksempel:

-Hvordan fejrede I juleaften, da du var barn? Havde du et kæledyr? Hvordan var din konfirmation? Hjalp du til i høsten? Hvordan var din første arbejdsplads?

Og dét fik de ældres tunger på gled. Frem væltede interessante beretninger. Èn havde haft en tam, italiensk høne, der sad på hans cykelstyr og senere lagde æg på hans dyne. En anden havde danset med forfatteren Vilhelm Moberg - og flere var født og opvokset i eksotiske lande og byer med andre skikke, som de kunne berette om.
Først nøjedes Rita Holm med at skrive de små fortællinger  og anekdoter ned derhjemme - og siden fik hun dem trykt i plejehjemmets blad.

Det blev en stor succes. Mange pårørende blev overraskede over, at deres demente mor eller far rent faktisk huskede mange ting, selv om de ikke kunne huske, hvad de fik at spise til middag i går.
Senest har Rita Holm samlet fortællingerne i bogen "Livshistorier fra et plejehjem", hvor godt 40 personer fortæller brudstykker fra deres liv. Tilsammen danner fortællingerne nærmest et lille stykke Danmarkshistorie.
På side 72 i bogen er landsbyen Stadil nævnt. En af beboerne fortæller om sin barndoms sommerferie hos moster i Vedersø samt hos mormor og morfar i Stadil - og det viser sig, at der ligger flere tekstsider i Stadil Lokalhistoriske Arkiv, som hun har skrevet for mange år siden.
Det, synes jeg, er pudsigt - jeg bor jo selv i Stadil Sogn - godt nok i en "forstad" til Stadil, som jeg plejer at sige.

Har du fået lyst til at læse bogen, kan du bestille den lige hér.
Hvis du selv vil i gang med at skrive livshistorie - hvad enten det er for dig selv eller for en anden - så er min 1-dags-kom-i-gang-workshop måske noget for dig?
På én dag bliver du køreklar med dit eget livshistorieprojekt og går hjem fra workshoppen med en køreplan for, hvordan du kommer helt i mål.
Du kan læse mere om workshoppen lige hér.

 

Handelsbetingelser | Cookie- og privatlivspolitik